luni, 13 februarie 2012

Pe cand o greva electorala, salariala sau de cetatenie, domnilor opozanti?

     2012. An de criza economica, financiara, sociala, politica si, iata, meteorologica. Totodata, an electoral. An greu pentru puterea politica, obligata sa se confrunte cu toate acestea. Despre infrangerile sau victoriile puterii in aceste lupte, ramane sa facem bilantul la timpul potrivit. Probabil il va face electoratul. Cat de curand.
     Opozitia? Se pare ca are un foarte simplu program politic, o foarte slaba contraoferta: aroganta. Din toate mesajele si declaratiile pe care le transmite transpira doar atat, o aroganta atotmultumitoare. Nu sunt capabili de nimic altceva. Constienti de aceasta, aleg sa intre si in greva parlamentara, sau protest, boicot, nici ei nu sunt siguri de termen.
     Nici nu puteau gasi un motiv mai bun pentru a se putea ocupa in liniste de afacerile lor de partid si personale, de pregatirea pentru alegeri, avand acest paravan asezat si in fata opiniei publice si a electoratului care astepta in van un proiect politic, o strategie politica si economica pe care sa o poata evalua in vederea alegerilor ce bat la usa.
     Stau si ma intreb atunci, otravit de mesajele lor limitate la jos Basescu, jos Boc, jos orice in afara de ei, pe cand vor intra, de exemplu, intr-o greva electorala, refuzand sa mai participe la alegeri, sa mai candideze la pozitii in stat? De ce nu stau frumos intr-un protest perpetuu, in opozitie sau chiar in afara vietii politice? Ca au fost si ei la putere, si stim prea bine ce le poate pielea. Nici cei de la putere nu sunt niste ingeri, nu cer nimanui sa le acorde votul sau increderea neconditionat, dar nu pot nici sa accept din partea opozitiei doar mesajul urii, al indemnului la revolte populare, al aluziilor la moartea in fata plutonului de executie a Ceausestilor sau a altor dictatori, si asa mai departe. Nu e posibil sa te declari adept al democratiei si al civilizatiei europene si sa faci aluzie, in ceea ce-l priveste pe Basescu, la o moarte sau un sfarsit ca cel al dictatorului comunist. S-a ajuns totusi mult prea departe.
     Si daca tot nu sunt in stare de altceva, de a veni cu o solutie viabila si sustenabila pentru tara, tara care trece intr-adevar prin grele momente, pe cand o greva salariala, domnilor opozanti, ca tot luati banii degeaba? De ce sa nu mearga acei bani catre cei in nevoie, catre cei care merita? De ce sa nu fie folositi pentru a creste nivelul de trai al pensionarilor si bugetarilor, de care va mai amintiti din cand in cand si va prefaceti interesati? De ce nu faceti o greva in ceea ce priveste propriile afaceri si sa cedati toate beneficiile catre aceleasi categorii sociale? De ce nu cedati o parte din averea personala, sa spunem 10 procente, fara a fi obligati de vreo lege in acest sens, catre cei de care va aratati (cand va aduceti amine) atat de ingrijorati si grijulii?
     Si daca situatia si regimul politic din Romania e atat de totalitar si dictatorial cum spuneti, de ce mama dracului nu va autoexilati frumusel unde vedeti cu ochii, sa puteti actiona ca dizidenti, renuntand, ca forma de protest, si la cetatenie, si la orice drept pe teritoriul Romaniei? De ce nu cereti frumusel azil politic in Siria, ca tot faceti comparatii cu acest stat, sa vedeti putin "from inside" cum e viata pe acolo? Si poate o sa va schimbati cu aceasta ocazie si viziunea asupra sfarsitului in mod violent al vietii unui om.
     Sau poate o sa va vina mintea la cap si o sa intrati in greva fata de aroganta, autosuficienta si atotputernicia pe care o afisati. Si o sa va schimbati mesajele, strategiile, platformele, conduita, moralitatea si o sa puteti participa in mod constructiv la bunastarea si bunul mers al tarii si poporului care va hraneste si va ingrasa gusile si cefele, umflati dragalasi ce sunteti.
     Nu sunt un fan nici al actualei puteri, nu le fac lobby aici. Daca ar fi dupa mine, as boicota intreaga clasa politica actuala, as indemna romanii ori sa boicoteze total alegerile si sa nu mearga la vot ori sa voteze formatiuni politice care nu au mai fost la guvernare. In oricare din cazuri s-ar ajunge probabil urgent dupa alegeri la alte alegeri, anticipate, dar primul tur de alegeri, cele boicotate, ar putea trage un serios semnal de alarma intregii clase politice din Romania, asupra increderii pe care o mai au romanii in politicieni, in cei care ar trebui sa ii reprezinte in institutiile democratice ale statului.
     Asadar, terminati domnilor opozanti cu mesajele violente si totalitariste, ca s-ar putea sa cadeti in propria capcana. Promovati dialogul? Atunci participati la dialog. Promovati negocierea? Atunci participati la negocieri. Promovati democratia? Atunci participati democratic la intarirea si adancirea democratiei in Romania. Iar daca va pute actuala stare a democratiei din Romania, aduceti-va aminte ca ati contribuit din plin la ea si ca nu va opreste nimeni sa va cautati alta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu