luni, 13 februarie 2012

Cod portocaliu spre rosu de indolenta, incapacitate si nesimtire in Romania, valabil dintotdeauna pentru totdeauna

     Avertizari meteo de vreme rea si foarte rea. Caderi masive de zapada, vanturi puternice si temperaturi foarte scazute. Asa, sa ne mai reamintim cam ce poate insemna iarna in Romania. Ceva ce nu putem controla si mai ales impiedica. Dar, mai rau, apar avertizari de caderi masive de incompetenta, indolenta si nesimtire. Care cad tot timpul anului peste Romania, inecand bunul simt, profesionalismul si pur si simplu chiar omenia pe taramuri mioritice. Spre deosebire de capriciile naturii, aceste lucruri s-ar putea controla si chiar impiedica.
     Dar nu, de ce si-ar face, in primul rand cetatenii, datoria fata de tara, de societate, de urbe, de comunitate, fata de ei insisi la urma urmei? Nu e mai usor mereu sa ne balegam pe noi cat suntem de patrioti si cat ne mandrim ca suntem romani, stand cu bratele vanjoase incrucisate, in fata birtului din sat sau la volanul masinii atat de iubite? De ce mama dracului sa punem mana pe lopeti sa dezapezim casele, curtile, parcarile, aleile, sau sa decolmatam santurile, rigolele si canalele de scurgere a apelor, cand putem pune mana pe sticlele pline de licori cu cat mai multe grade si sa aratam cu degetul spre autoritati, de la primar pana la guvern si presedinte? De ce sa nu stam in casa, la caldurica si adapost, si sa ne uitam pe geam cum ninge de frumos afara si cum se aduna omatul si troienele? Sau sa aparem la tembelizor si sa ne plangem ca avem parinti, copii, frati, surori, neamuri diverse inzapezite si blocate in case, in timp ce tot ce am putut noi face a fost sa le dam cate un telefon, cat au functionat legaturile, sa-i intrebam daca mai traiesc. Pai, bai, desteptilor, de ce voi, care stiati ca va fi prapad, ca a urlat destul mass-media, de ce va lasati parintii in varsta sau bolnavi fara ajutor, de ce nu interveniti dinainte? De ce nu stati lunga ei sa-i sprijiniti, ingrijiti si ajutati, sau de ce nu-i luati langa voi, la adapost de urgie? Stati si urlati pe urma ca nu puteti ajunge la ei cu o paine. Cretini mai sunteti. Si crestini nu sunteti.
     Nu sunt crestini nici cei din zonele afectate de urgii care nu se intereseaza de vecini, de consateni, de cei mai slabi din cauza varstei sau a bolilor. Cat de neoameni puteti fi si sa nu va pese de vreo amarata de batranica bolnava, de vreun mosneag ce abia isi taraie picioarele. Vad ditamai galiganii, in fata birtului, imbujorati dupa diminuarea stocului de licori al localului, cum se ofera ei, in marinimia lor, sa ajute pe cei in nevoie, daca li se cere asta. Deci, cei care aveti nevoie de ajutor, mergeti in fata birtului din sat si veti gasi acei binevoitori care se autointituleaza voluntari. Cretini necrestini ce sunteti, daca va dati voluntari, apoi nu asteptati sa vi se ceara ajutorul, ia bateti voi satul de-a lungul si de-a latul si ajutati pe cei in nevoie. Sau inca nu v-ati stabilit tarifele?
     Mai auzi si autoritatile locale ca isi paseaza indatoririle si obligatiile, ca se cearta politic, ca asteapta tot felul de dezlegari de mai sus ca sa-si faca treaba. Au murit zeci de oameni din cauza frigului. Cati din ei sunt primari sau consilieri locali care si-au dat viata ca sa-si ajute si salveze semenii? Aud acum de unul prin Vrancea, care ar fi murit saracul pe cand ajuta la distribuirea ajutoarelor, in frigul patrunzator. Daca se confirma acest deces in aceste imprejurari, cinste lui. Si sa-i fie cinstita amintirea. Dar in rest? Vad ca primarii, prefectii, presedintii de consilii apar mai mult in legaturi telefonice pe la posturile tv, unde se cearta ca chiorii si isi paseaza unul altuia pisica. Ca vor stare de alerta, de urgenta, de mai stiu eu ce, sa mai poata contracta niste utilaje, niste lucrari. Adica probabil sa mai poata scurge niste bani din bugetul local, catre sustinatori. Ca tot se apropie si localele.
     Toti, si cetateni simpli dar si autoritatile locale, cer interventia si ajutorul statului, al guvernului, presedintelui. Pai cum, cel mai simplu e asa. Eu ma scarpin intre picioare si ii injur pe altii ca nu isi fac treaba bine, nu? Bai, cre(s)tinilor, da' cand furati pe rupte parazapeti, tevi, conducte, cabluri si tot ceea ce puteti, cand distrugeti tot ce puteti, numai de-a dracu' ce-i pielea pe voi, cand colmatati santurile si canalele cu mizeriile voastre si le lasati asa, cand defrisati in draci, atunci nu mai cereti interventia statului, nu? Pai normal, din contra, va rugati ca statul sa nu observe si sa nu intervina. Cand e vorba de furat si de distrus, sunteti unul mai competent ca altul. Dar de pus osul la treaba, va feriti ca dracul de tamaie, scuipati in san si aratati spre stat, sa vina el sa va faca treaba.
     Bine ca sunteti dracului mai toti proprietari. Multiproprietari, unii, ca nu va mai satura nimeni. Dar un adevarat spirit de proprietate nu ati avea. Asta insemnand sa va si pese de propietate, sa respectati proprietatea, sa ingrijiti proprietatea. Atat a voastra cat si a celorlalti. Atat a voastra cat si a tarii. Dar ce naiba sa va cer responsabilitate fata de proprietati, cand fata de viata voastra va purtati iresponsabil? Pai cand va spun si va sfatuiesc autoritatile sa va luati masuri de siguranta, sa evitati deplasarile, sa ramaneti la adapost de intemperii, usurandu-le si lor astfel misiunea, voi ce faceti? Exact contrariul. Si ingrosati randurile statistice macabre. Unii mai slobozi la gura ar zice ca poate e si de bine, mai scapam de prosti. Voi vreti respect si grija din partea autoritatilor, dar le raspundeti tocmai invers.
     O sa treaca si iarna, cu zapezile si gerurile ei. Si o sa vina "blanda" primavara. Si o sa fie tara inundata de ghiocei. Si de multa ... apa. Pe saturate. Apa rece de izvor. De la munte. Si nu numai. Si o sa aveti iar prilejul sa urlati. A pustiu. Catre autoritati. Sa va salveze casele, mobila, catelul, vaca, porcul. Si pe voi, normal. Si eventual sa va reconstruiasca casa, cotetul, garajul, piscina. Si sa va curete santurile, rigolele, canalele, sa aveti voi iar ce colmata. Sa stati toata vara si toamna pe lavita in fata portii si sa va uitati cum se infunda, in timp ce va blestemati zilele nenorocite din primavara urmatoare, cand o sa va loveasca iar inundatiile.
     Si asa si la anul, si la multi ani. Cat o tine codul asta de lipsa de civilizatie din Romania. Sunt curios cand se vor emite in tarile europene civilizate avertizari si coduri privind amenintarea pentru gradul lor de civilizatie pe care o pot reprezenta romanii nostri inalti ca bradul, cu mucii pe piept. Sau in farfurie. Langa si peste fasole.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu