luni, 27 februarie 2012

Trebuie sa scapam de trebuie

     Trebuie sa facem ... Trebuie sa lucram ... Trebuie sa negociem ... Trebuie sa incercam ... Trebuie sa discutam ... Trebuie sa ajutam ... Trebuie sa cercetam ... Trebuie sa gasim solutii ... Trebuie sa crestem veniturile ... Trebuie sa crestem nivelul de trai ... Trebuie sa cream locuri de munca ... Trebuie sa folosim fonduri europene ... Trebuie sa atragem investitii ... Trebuie sa nu stiu ce ... Trebuie sa nu stiu cum ... Trebuie sa nu stiu cand ...
     Domnilor, domnisoarelor si doamnelor care va exprimati in spatiul public cu privire la diversele probleme ale statului, natiei si societatii romanesti, eu cred ca ar trebui sa depasim aceasta faza a vocabularului de cuvinte romanesti pe care le cunoasteti si folositi, si sa treceti eventual si la alte verbe, cum ar fi a demara, a realiza, a incepe, a reusi, a actiona, a finaliza, a depune eforturi si altele de acest gen. Poate a sosit momentul in care e necesar a se merge mai departe, a se depasi stadiul de intentie.
     In umila mea prostie, banuiesc ca atunci cand porniti dintr-un anume loc cu intentia de a ajunge in alt loc nu va multumiti de a duce doar un picior in fata si atat. Din pacate, da, trebuie facut efortul de a duce si celalalt picior in fata macar in aceeasi pozitie cu primul picior. Si tot asa. Nu puteti ramane cu unul in spate si cu unul in fata. Echilibrul este foarte fragil. Si nu inseamna avansare, va situati astfel in aceeasi pozitie.
     Cum ar fi sa fiti in situatia de a avea nevoie de o operatie, de o interventie medicala, iar doctorii sa va spuna: da, trebuie sa va operam, trebuie sa suferiti o interventie. Si sa se rezume la atat? Cum ar fi sa aveti nevoie de interventia urgenta a pompierilor, a SMURD-ului, a politiei, a jandarmilor, iar oricare dintre aceste institutii sa admita ca trebuie sa intevina dar sa se opreasca aici in demersurile lor? V-ar multumi acest comportament? Tare ma tem ca nu. Si tare ma tem ca nu le-ar conveni nici parlamentarilor in "protest accentuat" ca aceste institutii sa intre in acelasi gen de "protest" (greva mai pe limba tuturor) atunci cand domniile lor ar avea nevoie de asemenea servicii. Iar "grevistii" sa-si mai incaseze si drepturile banesti. Sa vezi atunci cat de indignati ar vocifera acesti domni parlamentari carora chiar sper sa li se intoarca candva "protestul accentuat".
     Asteptam (inca) astfel clipa (dintr-un viitor cat mai apropiat posibil) in care discursul dvs. va transmite de acum eforturile dvs., actiunile dvs., realizarile dvs., intr-un cuvant vrem fapte, nu vorbe si intentii frumoase. Asadar, drum bun si sa aveti vant bun din pupa! Asta cu vantul din pupa m-a rugat in mod special domnul Basescu sa v-o transmit. Si nu puteam sa-l refuz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu